Metode de profilaxie dentară și beneficiile unui aparat airflow

Cariile dentare și bolile parodontale se numără printre cele mai comune afecțiuni care apar adesea la pacienții medicilor dentiști. Netratate la timp, acestea pot provoca o serie de complicații. Pentru a preveni astfel de afecțiuni dentare și pentru a ne păstra dinții sănătoși, trebuie să respectăm cu strictețe sfaturile și recomandările specialiștilor.

Ce este profilaxia dentară?

Ramura stomatologiei care este preocupată de studierea, precum și de aplicarea măsurilor de prevenire a afecțiunilor danturii este profilaxia dentară. Datorită progresului tehnologic, în zilele noastre au apărut pe piața de profil aparate eficiente de profilaxie dentară.

Astfel, specialiștii în stomatologie au la dispoziție un întreg arsenal de produse și echipamente, menite să asigure proceduri eficiente de profilaxie dentară.

Principalele cauze ale afecțiunilor din cavitatea orală

Placa bacteriană – Medicii sunt de părere că microbii și bacteriile conduc la apariția unor afecțiuni dentare și parodontale.

Stilul alimentar – Alimentele bogate în zaharuri sau în carbohidrați cauzează deteriorarea smalțului și a dentinei din cauza procesului de fermentație acidă, ceea ce duce la apariția cariilor dentare.

Calitatea țesuturilor dento-parodontale

În zilele noastre, specialiștii dezvoltă metode de profilaxie care au drept scop creșterea gradului de duritate a smalțului dentar.

Așadar, cu cât smalțul și dentina sunt mai dure, cu atât scad riscurile de apariție a cariilor dentare.

Un astfel de exemplu îl constituie procedeul de fluorizare – care contribuie la procesul de întărire a smalțului.

Cele mai populare metode de profilaxie dentară

  • Igiena orală

Respectarea riguroasă a regulilor de igienă protejează sănătatea dinților. Având în vedere că placa dentară se acumulează pe suprafața dinților după fiecare masă, periajul activ al danturii de două ori pe zi – regulat și corect – se dovedește a fi o metodă eficientă de profilaxie dentară.

De asemenea, obiceiurile sănătoase de îngrijire a danturii – cum ar fi utilizarea aței dentare și a apei de gură – constituie alte metode de prevenire a afecțiunilor dentare.

Dacă dinții nu sunt periați corespunzător, în cavitatea bucală își va face apariția nedoritul tartru dentar.

  • Detartrajul

Utilizând instrumente și aparate speciale pentru detartraj sonic sau ultrasonic, specialiștii îndepărtează eficient tartrul, atât de nociv pentru gingie și pentru structurile dentare.

  • Vizitele periodice la stomatolog

Afecțiunile dentare care sunt descoperite la timp sunt mai ușor de tratat. De multe ori, simptomele nu sunt vizibile mai ales în fazele inițiale, astfel că pacienții nici măcar nu conștientizează că au astfel de afecțiuni până în momentul în care acestea progresează în mod considerabil.

Așadar, alături de o igienă riguroasă, se impune și un control periodic în urma căruia specialistul să depisteze cariile sau îmbolnăvirile gingivale încă din stadii incipiente.

Ce este aparatul airflow – beneficii și preț

O altă măsură a profilaxiei stomatologice este utilizarea unui aparat air-flow – un dispozitiv folosit în anumite tratamente care are rolul de îndepărtare a petelor, a plăcii dentare și a tartrului.

Pe piața de profil există o mulțime de aparate airflow din care specialiștii în stomatologie pot alege. Astfel, prețul unui aparat airflow poate ajunge la 700 RON, în funcție de producător, brand și funcționalitățile pe care le oferă.

După efectuarea procedurilor de igienizare dentară – a detartrajului și a periajului profesional – specialistul va utiliza un aparat airflow pentru a netezi suprafețele dentare. Acest dispozitiv îndepărtează în mod eficient petele și depunerile de placă dentară, fiind util, mai ales, pentru zonele inaccesibile instrumentelor tradiționale în zonele interdentare, folosite până nu de mult timp.

Iată câteva beneficii pe care le oferă utilizarea unui aparat airflow:

  • Asigură pacientului un grad de confort sporit;
  • Influențează în mod pozitiv remineralizarea dentară;
  • Oferă o rapiditate în curățare – așadar, placa dentară oferă posibilitatea de a curăța mult mai rapid placa dentară;
  • Reduce sensibilitatea dentară – smalțul poate avea mici fisuri și neregularități, astfel că dinții devin foarte sensibili la contactul cu alimente fierbinți sau foarte reci.