De ce folosesc barbatii steroizi

Cativa utilizatori de steroizi ar dori cu siguranta sa se creada ca corpurile lor supraomenesti, sunt mai mult rezultatul efortului decat a steroizilor, chiar daca acest lucru pur si simplu nu este adevarat. Printre principalele motive pentru care oamenii recurg la abuzul de steroizi, este acela de a-si spori performanta sportiva. In randul sportivilor, abuzul de steroizi este, de fapt, estimat la mai putin de sase procente, potrivit studiilor, totusi informatiile nestiintifice sugereaza abuzuri mult mai frecvente.

Desi procedurile de screening sunt acum capabile sa descurajeze abuzul de steroizi in randul sportivilor profesionisti si olimpici profesionisti, noile medicamente care pot scapa de detectare, devin disponibile in permanenta si, de asemenea, ii fac pe sportivi sa triseze in ajunul testarilor.

Un alt motiv pentru care barbatii in general, sugereaza administrarea de steroizi este cresterea dimensiunii musculare sau scaderea grasimii corporale. Aceasta echipa include persoane care sufera de o tulburare de comportament, numita dismorfie a tesutului muscular, care ii determina sa aiba o imagine distorsionata a corpului lor. Barbatii cu dismorfie a tesutului muscular se cred grasi, chiar daca sunt dezvoltati cu o masa musculara foarte mare. In mod similar, femeile cu aceasta problema se cred grase, in ciuda faptului ca sunt de fapt slabe si cu o musculatura foarte dezvoltata.

Efectele negative ale steroizilor

Steroizii sunt medicamente care se administreaza de obicei in chimioterapie si care sunt utilizati numai pentru perioade scurte de timp. Efectele secundare ale steroizilor pot fi foarte grave si ireversibile. De asemenea, steroizii pot provoca o crestere a nivelului de zahar din sange.  Dupa ce au terminat un tratament cu steroizi, unii oameni se simt epuizati si, de asemenea, putin mai nervosi, prezentand durere si disconfort. Acest lucru se datoreaza faptului ca corpul lor se adapteaza la modificarile gradelor de steroizi.

Astazi, motivatiile, de la a fi cel mai bun sportiv din lume intr-o competitie pana la dezvoltarea unor muschi enormi pentru a impresiona fetele, ii determina pe barbati sa utilizeze steroizi anabolizanti. Steroizii sunt atractivi pentru o gama larga de oameni – mai mult ca niciodata. In aceste conditii, rolul educatiei este esential.

Consens intre medici si sportivi

In timp ce medicii refuza sa recunoasca efectele pozitive ale steroizilor anabolizanti, multi sportivi refuza sa creada ca si-ar putea provoca efecte adverse grave. In prezent exista un consens, ca utilizarea steroizilor anabolizanti poate provoca probleme mentale si fizice grave.  Din pacate, este dificil, daca nu chiar imposibil, sa spunem ca daca cineva ia cateva miligrame dintr-un anumit steroid anabolizant, va avea sansa de a suferi anumite efecte secundare. Diferentele de probabilitate de vatamare grava in utilizarea lor, sunt o forta care continua sa contribuie la neincrederea dintre sportivi si medici. Insa, multi sportivi au descoperit de-a lungul timpului si descopera si altii in prezent, ca steroizii anabolizanti pot provoca reactii adverse grave.

Exista multe contraindicatii care ar trebui citite inainte de a utiliza steroizi anabolizanti. In special, persoanele care au probleme cu boli de rinichi, boli de ficat, boli de inima, cancer de prostata si ateroscleroza ar trebui sa uite de utilizarea acestor medicamente.