Asexualitatea – ce este, cine sunt asexuați și de ce au nevoie de o relație

Conceptul de asexualitate există în lumea noastră împreună cu homosexualitatea sau bisexualitatea. Cine sunt asexuați, acest fenomen poate fi considerat o abatere, este necesară relația acestei categorii de oameni – citiți răspunsurile la aceste și la alte întrebări din articolul nostru.

Ce este asexualitatea

Definiția oficială a acestui concept sună ca absența dorinței sexuale, neasociată cu factori fiziologici sau psihologici. Oamenii de știință încă nu au decis dacă acest fenomen este o anomalie sau o orientare sexuală.

Asexualii sunt oameni care nu vor intimitate. Nu se simt atrași fizic de partenerul lor, dar nu suferă de scăderea libidoului sau alte anomalii care îi împiedică să se bucure de actul sexual.

La începutul anilor 2000, s-au efectuat studii despre acest concept, iar oamenii de știință au descoperit că acest fenomen apare nu numai la oameni. Studiile efectuate pe oi, șoareci și șobolani au arătat că aproximativ 10% dintre subiecți nu au fost atrași sexual.

Studiile sociologice din aceeași perioadă în rândul populației din Marea Britanie au arătat că, în rândul cetățenilor chestionați, 1% au spus că nu și nu se simt atrași de nimeni.

Asexualitatea nu este o orientare sexuală tradițională sau netradițională. Aceasta este absența ei, atitudinea „zero” sau neutră față de sex.

Viziune psihologică și fiziologică

Asexualii se pot implica fiziologic în relații sexuale și pot avea chiar un orgasm, dar nu experimentează satisfacție morală din aceasta.

Din punct de vedere psihologic, asexualitatea este considerată formal o abatere. Este listat în Manualul de diagnosticare și statistic al tulburărilor mentale din Statele Unite ale Americii ca tulburare hipoactivă a impulsului sexual.

Asexuali, precum și bisexuali și heterosexuali, în Statele Unite își apără în mod activ dreptul de a recunoaște acest statut nu ca o abatere psihologică, ci ca o identitate sau autodeterminare.

Asexualitatea este o normă sau o boală acceptabilă

Sondajele asexuaților arată că aceste persoane nu au tulburări hormonale care pot afecta atracția. Nivelul lor de libido este același cu cel al persoanelor cu activitate sexuală normală. Cu alte cuvinte, acești oameni sunt complet sănătoși, capabili să experimenteze orgasmul și să aibă relații sexuale.

Pe această bază, asexualitatea nu poate fi numită boală. Acest fenomen este congenital, adică nu este dobândit ca urmare a traumei psihologice sau a oricărei caracteristici fiziologice.

Neavoința pentru sex la asexuați este mai probabil la un nivel inconștient decât la un nivel conștient.

Acești oameni sunt capabili să aibă relații, să se căsătorească și să aibă copii, astfel încât starea lor poate fi atribuită normei mai degrabă decât patologiei.

Cauzele asexualității

Majoritatea asexuaților nu oferă motive specifice relației lor cu intimitatea. Ajungând la pubertate, ei își pun calitățile morale și trăsăturile de caracter în primul rând la partenerii de sex opus, mai degrabă decât la simpatie fizică.

Categoria asexuatilor îi include pe cei care intră în relații sexuale doar la inițiativa unui partener, precum și pe cei care fac sex doar pentru nașterea copiilor.

Acest fenomen nu se aplică celibatului (abstinența deliberată de la sex din motive religioase).

Simptome de asexualitate

Această afecțiune poate fi determinată de o serie de simptome caracteristice:

  1. Simpatie pentru membrii sexului opus fără atracție sexuală față de ei.
  2. Dorința de sex apare rar și pentru o perioadă scurtă de timp, iar relațiile de zi cu zi cu un soț sunt uniforme.
  3. O persoană se poate angaja în relații sexuale numai printr-un puternic atașament emoțional față de un partener.
  4. Sentimente blânde și calde pentru un partener în absența dorinței de a face sex cu el.

În prezența acestor semne, se poate presupune că o persoană are asexualitate.

Tipuri de asexualitate

Acest fenomen are mai multe subspecii. Să aruncăm o privire rapidă pe fiecare dintre ele:

  • Asexuați complet . Atracția către membrii de sex opus sau de același sex este complet absentă. Dacă are loc actul sexual, după acesta persoana simte disconfort psihologic, o ușoară antipatie pentru partener.
  • Demisexuali . Sexul pentru această categorie de oameni este posibil doar printr-o puternică simpatie pentru partener, dragoste pentru el. Relațiile intime „fără angajament” sau „sexul pentru sănătate” sunt concepte sălbatice, inacceptabile pentru această categorie de oameni.
  • Sexualitate redusă . Acest grup este cel mai extins. Include pe cei care intră în relații sexuale doar pentru a satisface nevoile unui partener, el nu-i inițiază niciodată, cu excepția procrearii.

Asexualii și relațiile

Acești oameni încearcă întotdeauna să-și protejeze spațiul personal. Unii dintre ei nu acceptă nu numai intimitatea, ci și sărutările, îmbrățișările.

Pentru ca nici asexuatul și nici partenerul său să nu sufere, este necesar să se discute în prealabil formatul, frecvența relațiilor intime, astfel încât ambele părți să nu se simtă victime. În caz contrar, relația nu va dura mult.

Dezvoltarea relațiilor într-o pereche cu un asexual are loc de-a lungul a trei vectori:

  1. Acceptând poziția unui asexual și adaptându-se la interesele sale.
  2. Acceptarea unei poziții prosexual (libidoul normal) și adaptarea la aceasta.
  3. Conflict de interese și dezintegrarea sindicatului.

Asexualul trebuie să-l convingă pe partener că „problema” nu se află în partener, că este atractiv din punct de vedere sexual, frumos, ci că este doar o chestiune de atitudine personală specială față de sexul asexualului însuși.

Mituri despre asexuali

  1. Cel mai comun mit despre acest fenomen este că asexualitatea este o tulburare psihologică sau fiziologică.
  2. De asemenea, se crede din greșeală că persoanelor din această categorie nu le place deloc comunicarea, încearcă să reducă la minimum întâlnirile și conversațiile cu alte persoane. Aceasta este de fapt o greșeală. Majoritatea acestor oameni sunt sociabili, adesea sufletul companiei.
  3. O altă convingere persistentă, dar greșită despre asexualitate este că acești oameni sunt nefericiți, suferă de lipsa dorinței sexuale. De fapt, acest lucru nu este absolut cazul.

Rezultat

Asexualitatea nu este un fenomen atât de rar și deloc anormal în societate. Adevărații asexuați nu își promovează convingerile, nu încearcă să le impună altora. Sunt ceea ce sunt și merită un anumit respect.