Orice camera foto pentru incepatori ar trebui sa fie accesibila, usor de utilizat si construita pentru a rezista. Cu siguranta nu vrei un model complicat cu o multime de optiuni pe care nu stii sa le folosesti sau setari greu de inteles.
Fie ca ai nevoie de aceasta camera pentru a face poze prietenilor tai, pentru contul tau de Instagram sau pentru a-ti imortaliza vacanta, poti alege un model accesibil si usor de folosit care iti ofera calitatea de care ai nevoie.
Dupa ce v-ati familiarizat cu principalele specificatii ale unei camere foto disponibile pentru incepatori, cel mai important argument pe care l-ati putea aduce este pretul acesteia. Exista sute de modele din care sa alegeti, dar acestea trebuie sa ofere mai mult decat un smartphone.
Aventura de a cumpara o camera poate fi destul de descurajanta daca te lasi prins in jargon. Dar pentru a va ajuta sa faceti treaba, am creat un articol cuprinzator care va poate ajuta sa alegeti o camera digitala profesionala, foarte usor de utilizat.
Iata principalele specificatii de luat in considerare atunci cand decideti sa cumparati o camera:
Tipul camerei foto
Exista patru tipuri principale de camere:
Aparate foto compacte
Sunt potrivite pentru incepatori, au un mod automat pentru fotografiere instantanee si nu necesita cunostinte avansate. Fotografiile realizate pot acoperi intreaga gama, inclusiv fotografii la nivel profesional.
Aparate foto bridge
Sunt similare cu compactele, dar ofera fotografiere de mare viteza. Ofera mai multe optiuni de configurare cu functii avansate.
Aparate foto DSLR
Sunt camere clasice cu o multime de butoane si lentile mari interschimbabile. Pentru acest tip de camera sunt disponibile multe accesorii, inclusiv lentile si blituri. Modelele traditionale au in interior o oglinda care poate fi privita prin obiectiv, facand incadrarea imaginii mai perfecta.
Citeste si despre: Cum alegi cele mai bune camere foto DSLR
Aparate foto fara oglinda
Sunt camere high-end care combina functionalitatea unui DSLR, dar intr-un corp mai mic. Acest model de dispozitiv foloseste senzori pentru a captura imagini ca flux video intr-un ecran special. Calitatea fotografiei este remarcabila, motiv pentru care camerele fara oglinda sunt descrise ca optiunea viitorului.
Dimensiunea
DSLR-urile sunt cu siguranta cele mai mari si mai grele camere de acolo. Sunt grozave pentru persoanele cu maini mari si usor de manevrat.
Pe de alta parte, camerele compacte cu sau fara oglinzi sunt mai mici, mai usoare si mai prietenoase pentru calatorii.
Dimensiunea senzorului
Calitatea imaginii depinde direct de acest parametru, deci si pretul este direct afectat. Cu cat senzorul este mai mare, cu atat pretul este mai mare, iar aceste dispozitive sunt concepute pentru profesionisti. Cel mai mare senzor se numeste senzor full-frame si are dimensiunea unui negativ de 35 mm.
Durata de viata a bateriei
Acesta este, desigur, un detaliu important, mai ales daca esti la un eveniment si trebuie sa faci poze pentru o lunga perioada de timp. Camerele fara oglinda au in general baterii mai mici, cu durate de viata mai scurte, iar vizorul este electronic, ceea ce contribuie si la consumul total.
Megapixeli
Aceasta este o alegere a specificatiilor foarte dificila, deoarece, in general, cu cat numarul de megapixeli este mai mare, cu atat mai bine. Trebuie remarcat, totusi, ca in situatii de lumina scazuta, un senzor cu mai putini pixeli este cel mai recomandat. Prin urmare, trebuie sa acordati o mare atentie acestei specificatii atunci cand alegeti echipamentul.
Desigur, unul dintre cele mai recomandate modele pentru incepatori este compactul, cu cat mai multe setari de mod. Modurile de baza M (manual), AV (prioritatea diafragmei), SV (prioritatea modului de expunere), P (program) si automat va vor permite sa faceti cele mai frumoase fotografii fara a recurge la prea multe cunostinte de domeniu.