Aditivii alimentari – otrava introdusa in alimente

Aditivii alimentari sunt folositi inca din cele mai vechi timpuri de catre egipteni, greci, romani sau indieni. In acele vremuri, insa conservantii utilizati erau naturali si nu aveau efecte adverse asupra organismului.

In prezent, exista cateva sute de conservanti, iar in Romania sunt admisi aproximativ 200. Multi aditivi  dauneaza insa sanatatii, pe termen lung. Pentru a se face totusi o departajare, conservantii sunt impartiti in trei categorii. Acestia pot fi inofensivi, suspecti sau periculosi/cancerigeni.

Sunt surprins de gradul ridicat de incredere pe care il au oamenii in calitatea produselor consumate. Daca ar citi insa eticheta si ar cunoaste efectele E-urilor respective asupra propriei sanatati, ar renunta cu siguranta la cel putin jumatate din produsele cumparate.

Iata cateva exemple de conservanti periculosi care in multe tari sunt interzisi prin lege:

1) Aspartam E951 (edulcorant intens si potentiator de aroma)

  • Produce oboseala, ameteli, iritabilitate, migrene, palpitatii, pierderea memoriei, spasme musculare, anxietate, crestere riscului aparitiei cancerului cerebral.

2) Glutamatul monosodic E621 (potentiator de gust si aroma)

  • Stimuleaza apetitul si induce depententa de alimentele care il contin
  • Este neurotoxic, favorizand declansarea unor maladii precum Alzheimer, Parkinson, Huntington
  • produce modificari de ritm cardiac, astm, cefalee, greata, tulburari respiratorii

3) Nitriti si nitrati E249-250-251-252 (conservanti artificiali)

  • Extrem de periculosi pentru copii si sugari
  • Perturba metabolismul iodului si activitatea glandei tiroide
  • Reduce capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigenul
  • Pot provoca hipertensiune arteriala precoce, urticarie si alergii

4) Sulfitii E220-E228(conservanti artificiali)

  • Incetineste procesul de asimilare al vitaminei B1
  • Favorizeaza producerea afectiunilor renale, heptice, bronsitei, conjunctivitei si a emfizemului

5) Propilen glicol E1520

  • Este neurotoxic si cardiotoxic

6) Cantaxantina E 161 (conservant rosu-portocaliu artificial sau natural)

  • In cazul in care se depune pe retina,poate determina orbirea.

7) Indigotina E 132(colorant albastru, artificial)

  • Poate produce persoanelor sensibile voma, hipertensiune arteriala, greata sau chiar tumori cerebrala

8) Tartrazina E 102 (colorant galben)

  • Perturba metabolismul zincului si activitatea enzimelor digestive
  • Afecteaza comportamentul si perceptia
  • Produce stari de confuzie
  • Determina alergii la persoanele alergice la aspirine sau la astmatici

9) Benzoati E210-219 (conservanti artificiali sau naturali)

  • Este asociat cu alergiile, eczemele si cu astmul.

10) Aluminiul si compusii acestuia E173, E517, E520, E521, E522, E523

  • Favorizeaza declansarea bolilor Alzsheimer si Parkinson
  • Este neurotoxic
  • Este asociat cu osteoporoza

Trebuie totusi tinut cont de faptul ca nu toti aditivii sunt periculosi. Pentru a te ajuta sa afli mai multe informatii, am selectat niste linkuri pentru fiecare categorie de e-uri.

E-uri inofensive:

http://e.slabute.ro/e-uri-inofensive/

http://www.slabute.ro/e-uri-inofensive

E-uri suspecte:

http://e.slabute.ro/e-uri-suspecte/

E-uri periculoase:

http://curcubeu.ro/index.php?artid=46

http://www.realitatea.net/e-uri-periculoase-vezi-tabelul-cu-aditivii-de-care-trebuie-sa-te-feresti_924376.html

http://www.nutritie-sanatoasa.ro/articol/Nutritie/Alimente-daunatoare/1616/

http://e.slabute.ro/e-uri-periculoase/

Informatii mixte:

http://utileonline.blogspot.com/2012/12/lista-e-urilor-periculoase-inofensive.html

http://www.topsanatate.ro/euri.php?action=cauta&e=E500

http://www.copilul.ro/stiri-copii/sanatate/E-uri-sanatoase-si-nesanatoase-a1372.html

http://www.slabire-sanatate.ro/articole/eurile.php

Totusi care sunt pasii pentru a evita contactul cu aditivii nocivi?

  • Cititi eticheta la fiecare produs alimentar inainte de al  cumpara.
  • Faceti miscare de 3-4 ori pe saptamana pentru a elimina toxinele din corp.
  • Evitati sa consumati alimente de tip fast-food.
  • Cumparati-va fructe si legume netratate cu substante chimice.
  • Evitati alimentele procesate in exces.

In concluzie, alimentatia este unul din cei 6 factori care ne influenteaza sanatatea, iar noi suntem direct raspunzatori pentru ceea ce punem pe masa.

Pentru descurajarea introducerii in alimentelor a aditivilor alimentari periculosi s-a lansat o petitie online pe care te invit s-o semnezi. Doar impreuna putem schimba lucrurile!

http://responsabil.slabute.ro/initiative/petitie-semneaza-dreptul-viata-sanatoasa/