A venit vara si metoda traditionala de a gati in casa parca nu va mai atrage. Gratarul este o solutie foarte buna si apreciata in multe tari pentru preparearea fripturilor, dar si a legumelor.
Acest tip este si cel mai vechi mod de a gati diverse preparate din carne, fiind si un prilej bun de a va invita prietenii, pentru ai impresiona cu gustul de neegalat al gratarului.
Inainte de a incepere gatirea legumelor si a fripturilor este bine sa le marinati pentru a da un gust accentuat si plin de savoare.
Marinarea alimentelor pentru gratar trebuie facuta in prealabil, pentru ca toate aromele din condimente sa se amestece si sa se patrunda cat mai mult.
In vederea prepararii marinadei va fi necesar un set de oale, pentru a realiza amestecul de condimente.
Va voi da cateva idei de retete de marinade, pentru cele mai frecvente tipuri de alimente pe care le veti face cu siguranta la tigaia grill, chiar de maine:
Marinada legume
Legumele la gratar sunt preferate de toata lumea, nu numai de vegetarieni. Acestea pot fi taiate in diverse moduri si puteti adauga anumite condimente pentru a da savoare. Lamaia, sosul de soia, ulei vegetal, usturoi, ceapa, sare si piper sunt cele mai frecvente condimente pentru marinarea legumelor. Pot fi gatite si doar cu putina sare, pentru a pastra cat mai bine gustul lor natural.
Marinada peste
Peste la gratar este o delicatesa, mai ales daca adaugati urmatoarele ingrediente din timp:
Jumatate de suc de lamaie, sare, coaja de lamaie ( aveti grija sa cititi pe ambalaj daca este comestibila, de preferat ar fi sa fie produse ecologice), usturoi, ceapa, boia iute, daca va place mai picant si verdeata la alegere precum mararul, patrunjelul etc. Acesta nu trebuie lasat mult timp la marinat, dar este bine sa il ungeti in timpul coacerii cat mai des posibil, pentru ca aromele sa il patrunda.
Marinada pui
Puiul la gratar este deja vedeta, acesta avand o carne suculenta si gusoatasa.
Ingrediente pentru marinada: sare, vin alb sau bere, usturoi, rozmarin, miere si soia. Va deveni lipicios si gustos, datorita caramelizarii mierii atunci cand este facut pe tigaia grill.
Marinada porc
Carnea de porc este foarte buna la gratar, mai ales in functie de ce parte a acestuia veti gati. De regula, bucatile de carne cu un procent echilibrat de grasime sau cele de langa os sunt cele mai gustoase.
Este important atunci cand faceti marinada sa adaugati si un ingredient mai putin cunoscut, acela fiind acidul. Acesta se poate lua din lamaie si are rolul de a fragezi fripturile. Usturoiul si mustarul sunt la locul lor de cinste, completand perfect aceasta marinada. Nu uitati de sare, piper si cimbru pentru cei care il prefera.
Marinada vita
Pentru prepararea carnii de vita la gratar, veti avea nevoie de 2 pahare de vin. Unul pentru dumneavoastra si unul pentru carne. Se adauga sarea, cimbrul, usturoiul, piperul si mierea daca vreti sa dati o culoare aramie, cat si un gust usor dulceag. Carnea de vita nu trebuie sa fie foarte bine facuta deoarece aceasta se intareste. O culoare roz va fi perfecta pentru a-si pastra aroma, sa fie suculenta si delicioasa. Este bine sa lasati carnea la frigider peste noapte in marinada pentru a capata toate aromele.
Marinada mici
Mici nu se marineaza ei fiind deja condimentati, dar ne-am gandit la un mod in care pot fi consumati si acela fiind cu o bere rece.
Dupa ce ati aflat cum sa marinati cat mai bine aceste sase tipuri de alimente frecvente, cred ca deja va este foame si ati inceput sa planuiti urmatorul gratar. Nu mai stati pe ganduri si chemati-va prietenii sau rudele pentru ai impresiona cu noua dumneavoastra reteta.