Alegerea ferestrelor bune nu ar trebui sa se bazeze doar pe atractivitate, ci trebuie sa fie si bine izolate pentru a oferi cel mai mare confort locuitorilor. Atunci cand se comanda chiar si ferestre de foarte buna calitate, trebuie sa se tina cont de multi factori. Clientii fac adesea greseli care au ca rezultat ferestre care nu ii servesc bine. Iata o lista cu cele mai frecvente greseli facute la alegerea de ferestre.
1. Se tine cont doar de estetica in alegerea ferestrelor
Uneori, clientii presupun ca fiecare fereastra noua isi va dovedi valoarea si, prin urmare, se concentreaza exclusiv pe aspectul acesteia, fara a pune la indoiala parametrii. Valorile estetice sunt, desigur, importante pentru starea de bine a locuitorilor, dar exista parametri mai importanti. Cel mai important dintre acesti parametri este transmisia termica, dar trebuie luati in considerare si alti parametri, cum ar fi coeficientul de izolare fonica.
2. Nu se tine cont de scopul diferitelor incaperi
Proprietarii de imobile decid adesea sa cumpere ferestre identice pentru toate camerele. Cu toate acestea, este ideal ca alegerea ferestrelor sa se faca individual pentru fiecare camera – iar acest lucru include aspecte precum dimensiunea si amplasarea ferestrelor, precum si cele legate de parametrii si caracteristicile geamurilor. De exemplu, in cazul camerei copiilor, este recomandabil sa se ia in considerare geamul de siguranta, dispozitivele de blocare care fac mai dificila deschiderea ferestrei si obloanele. In camera de zi, va fi important sa se asigure o lumina suficienta; in incaperile mai umede (de exemplu, bucataria), se poate lua in considerare instalarea de guri de aerisire; iar pentru dormitor, optati pentru ferestre PVC care garanteaza o buna izolare fonica.
3. Nu se iau an considerare conditiile individuale
Achizitionarea oricarei ferestre de inalta calitate si asigurarea unei instalari corespunzatoare vor asigura ca fereastra va servi pentru o perioada lunga de timp si va ramane etansa, dar nu exista un design de fereastra unic pentru toate. Ferestre diferite vor fi potrivite pentru situatii diferite. Adesea, cumparatorii nu tin cont de faptul ca este necesara o abordare individuala a achizitionarii ferestrelor si ca trebuie luati in considerare factori precum pozitia casei sau etajul la care se afla camerele. De exemplu, daca casa este situata intr-o zona zgomotoasa, valoarea de izolare fonica va fi mai importanta. In ceea ce priveste ferestrele de la parter, este mai bine sa le alegeti pe cele care vor fi mai greu de spart de catre hoti.
Un alt aspect important este cel al punctelor cardinale spre care sunt orientate ferestrele. Daca este posibil, este ideal sa planificati unde vor fi amplasate acestea, tinand cont de punctele cardinale. Daca acest lucru nu este fezabil, este recomandabil sa ne gandim la orientare atunci cand alegem parametrii ferestrelor noastre – de exemplu, ferestrele orientate spre nord necesita un coeficient de izolare termica foarte bun.
4. Alegerea unor ferestre care nu se potrivesc cu celelalte elemente ale fatadei
O alta greseala pe care clientii o fac uneori este aceea de a nu lua in considerare faptul ca ferestrele pe care le cumpara vor face parte dintr-un ansamblu mai mare. Pentru a avea „ferestre frumoase”, nu este suficient sa alegi ferestre care sa arate bine in sine, ci este important sa iei in considerare si modul in care acestea se potrivesc cu celelalte elemente ale fatadei – nu doar culoarea peretilor, ci si usile, elementele decorative, balcoanele sau terasa.
5. O echipa de instalare nepriceputa
Instalarea corecta a ferestrelor este de o importanta cruciala. Chiar si produsele de cea mai buna calitate nu pot fi folosite pentru o perioada lunga de timp fara probleme daca nu sunt instalate corect. Cu toate acestea, clientii aleg uneori echipa de instalare care ofera cel mai mic pret si apoi nu le supravegheaza munca. Cea mai buna solutie este sa alegeti una dintre echipele recomandate de producator sau o echipa in care aveti incredere ca va avea grija de munca lor.